Speerpunt 10 - Dieren en mensen leven goed samen


Het water­schap verbiedt hengelen en maakt de jacht op zijn terreinen verleden tijd

Speerpunt 10 - Dieren en mensen leven goed samen. Het waterschap verbiedt hengelen en maakt de jacht op zijn terreinen verleden tijd.

De Partij voor de Dieren vindt dat dieren hun leefomgeving mogen behouden. De mens mag door de manier waarop wij ons land inrichten geen overlast voor dieren veroorzaken, of moet goede oplossingen verzinnen. Dit punt raakt alle taken van het waterschap.

Ten eerste hanteert de Partij voor de Dieren als uitgangspunt dat waterveiligheid en dierenrechten geen tegenstrijdige belangen zijn waartussen gekozen hoeft te worden. We zetten in op preventie en maatregelen om schade door gravende dieren, zoals de muskusrat, beverrat of bever te voorkomen. Het waterschap stopt met het doden van gravende dieren. In plaats daarvan treft het diervriendelijke en duurzame preventieve maatregelen om kwetsbare dijken en kades te beschermen, zoals het aanbrengen van gaas, en intensiveert het de controle op schade, waardoor de veiligheid wordt gegarandeerd.

Een tweede aandachtspunt is de diervriendelijkheid van waterkeringen, stuwen en gemalen. Deze zogenoemde kunstwerken hinderen de migratie van vissen en andere dieren. Ook komen in gemalen jaarlijks miljoenen vissen om het leven. De Partij voor de Dieren wil dat sluizen en gemalen aangepast worden, zodat vissen erlangs kunnen zwemmen.

De kades in Nederland zijn meestal voorzien van harde keringen. Dit is desastreus voor het waterleven. De Partij voor de dieren zet zich daarom in voor groene dijken. Deze bieden de beste kansen voor verschillende plant- en diersoorten. Dit vergroot de biodiversiteit en de robuustheid van het ecosysteem. Wateren en oevers dragen zo bij aan de hoognodige verbinding tussen natuurgebieden.

Onderhoud aan kunstwerken en waterwegen is met name noodzakelijk voor een goede waterafvoer en waterkwaliteit. Voor de dieren die in en om het water leven betekent dit waterbeheer meestal een levensbedreigende ingreep. De Partij voor de Dieren wil daarom dat deze ingrepen terughoudend worden toegepast en dat er altijd rekening wordt gehouden met de natuur, bijvoorbeeld door te maaien in fases, niet tijdens de voortplantingstijd, de winterrust en/of migratie van dieren en door geen gebruik te maken van gifstoffen, zoals glyfosaat.

Een thema waar veel mensen zich aan ergeren, maar dat dieren het hardst raakt is zwerfafval. Veel zwerfafval eindigt in het water, waar het tot kleine schadelijke deeltjes afbreekt. Als bewaker van de waterkwaliteit wordt het waterschap daarom ook aanjager van het voorkomen van zwerfafval.

Ook zet het waterschap zich in voor behoud van de dieren in haar gebied: vissen moeten een natuurlijk leven kunnen leiden en zijn geen speeltje voor hengelaars. Hengelen wordt verboden. Het waterschap stopt met de verhuur van jachtrechten op zijn terreinen. Het afschieten van dieren in het kader van zogenaamd populatiebeheer of schadebestrijding wordt beëindigd.

Zie voor meer informatie hierover https://www.partijvoordedieren.nl/standpunten/jacht.