Speerpunt 2 - Groen­blauwe verbinding


Het water­schap werkt aan natte natuur, versterkt weide­vo­gel­ge­bieden en stimu­leert onder­wa­ter­di­ver­siteit

Speerpunt 2 - Groenblauwe verbinding. Het waterschap werkt aan natte natuur, versterkt weidevogelgebieden en stimuleert onderwaterdiversiteit.

Nederland heeft een verscheidenheid aan prachtige natuurgebieden. Voor dieren en planten is het van groot belang dat deze gebieden met elkaar verbonden worden. Hun leefgebied wordt hierdoor vergroot. Dit biedt betere kansen op voedsel, paaien en bestuiving van planten. Betere verbinding draagt dus sterk bij aan het vergroten van de biodiversiteit, maar ook aan het ontstaan van meer evenwicht in het ecosysteem. Natuurlijke vijanden komen elkaar weer vaker tegen.

Nederland is een echt waterland, waar wateren en oevers een belangrijke verbinding kunnen vormen. Op dit moment zien we nog veel harde kades. Dit zijn gemiste kansen voor de natuur. Dijken, watergangen en wegbermen die als aderen door het landschap lopen zijn zeer geschikt voor natuurontwikkeling. Wateren en hun oevers kunnen een netwerk van groen en blauw vormen tussen beschermde natuurgebieden.

Onder water vormen tienduizenden stuwen, gemalen, sluizen, dammen en waterkrachtcentrales in Nederland obstakels in de natuurlijke trek van vissen. Waterschappen zijn expert op het gebied van natte natuur. Daarom wil de Partij voor de Dieren dat het waterschap zich actief inspant om de ontwikkeling van natuur te ondersteunen. Dit kan zij doen door:

  • proactief te adviseren aan provincies en gemeenten over ruimtelijke vraagstukken die dit thema raken.

  • alles op alles te zetten om over gronden te beschikken die nodig zijn voor de aanleg van natte natuur.

  • bij het aanleggen van nieuwe natte natuur te zorgen voor variatie aan waterplanten, waardoor een natuurlijke biotoop ontstaat voor vissen.

  • diverse structuren en wisselende stroomsnelheden aan te brengen in het water, omdat deze de onderwaterbiodiversiteit ten goede komen. We ‘bouwen met natuur’ zoals boomstammen, keien, modder en beplanting.

  • zich actief in te zetten om leefgebieden voor weidevogels, zoals grutto’s, in te richten en individuele boeren te ondersteunen met kosteloze waterstaatkundige voorzieningen, wanneer zij hun land geschikt willen maken voor weidevogels.

  • stuwen en gemalen visveilig te maken, bijvoorbeeld door het aanleggen van vispassages.

In het gebied waar het Hoogheemraadschap en de Krimpenerwaard (HHSK) over gaat, zijn de Rottemeren een belangrijk gebied voor groenblauwe verbindingen. Door de banden aan te halen met het Recreatieschap Rottemeren en toe te treden tot de Gemeenschappelijke Regeling Rottemeren kan het waterschap meer invloed uitoefenen op realisering van natte natuur. Ook wil de Partij voor de Dieren zich in het waterschap actief inzetten voor:

  • de totstandkoming van nieuwe ecologische verbindingszones in zijn beheersgebied, bijvoorbeeld tussen de Krimpenerwaard en het Bentwoud;

  • betere doorstroming in de Overbuurtse polder tussen Bleiswijk en Zoetermeer, voor het versterken van natuurwaarden en het verbeteren van de afwatering.

Voor het realiseren van natte natuur zijn naast meer verbinding ook de waterstanden van belang. Om intensieve landbouw mogelijk te maken en om bebouwd gebied droog te houden, wordt het waterpeil op veel plekken onnatuurlijk laag gehouden. Natte natuur gaat hierdoor verloren voor onze flora en fauna. In HHSK zet de Partij voor de Dieren zich in voor:

  • dynamisch peilbeheer met hogere waterpeilen en grotere peilgebieden met minder versnippering. Waar dit kan, laten we water zo natuurlijk mogelijk afstromen.

  • het helpen van boeren bij het overschakelen naar andere landbouwmethoden die passen bij hogere waterstanden.

  • het tegengaan van onderwaterdrainage, waarbij veenweides vol gelegd worden met ondergrondse buizen om ze van binnenuit nat te houden. Dit is een kostbare technologie die vooral wordt gebruikt om onhoudbare landbouwpraktijken te kunnen voortzetten.