Speerpunt 4 - Tijd voor Tunnelvisie
Waterschap zet zich in v.e. geboorde metrotunnel tussen De Esch en IJsselmonde
Speerpunt 4 - Tijd voor Tunnelvisie. Het waterschap zet zich in voor een geboorde metrotunnel onder de Nieuwe Maas tussen De Esch en IJsselmonde in Rotterdam.
De gemeente Rotterdam wil een derde stadsbrug tussen De Esch, Kralingen aan de noordkant en De Veranda, Feyenoord aan de zuidkant van de Nieuwe Maas. De extra oeververbinding heeft als doel de ontwikkeling van Rotterdam-Zuid te stimuleren, 35.000 nieuwe woningen te kunnen bouwen in het Oosten van de stad en een betere verbinding te realiseren tussen de wijken Kralingen, Feijenoord en IJsselmonde. De keuze voor een brug is een financiële keuze: een metrolijn had de voorkeur. Deze optie bleek volgens de verantwoordelijke wethouder te duur. Vandaar dat nu alleen de mogelijkheid voor het plaatsen van de brug nader wordt onderzocht.
De Partij voor de Dieren wil dat wanneer er een oeververbinding tussen De Esch en IJsselmonde gerealiseerd moet worden, deze door middel van een geboorde metrotunnel wordt gerealiseerd en niet met een brug. De negatieve effecten op de luchtkwaliteit, geluidsbelasting, water & waterveiligheid, natuur en landschap en cultuurhistorie vindt zij van primair belang. Een geboorde metrotunnel staat voor duurzame mobiliteit, voorkomt afgraving van een gebied voor waterberging en behoudt de aldaar aanwezige natte natuur, alsmede de daar aanwezige biodiversiteit. Het Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard is actief aan de noordoever van de Nieuwe Maas. De Partij voor de Dieren zal zich in zijn bestuurlijke relatie met de gemeente Rotterdam vanuit het waterschap blijven inzetten voor een tunnel.
De dijken vóór De Eschpolder zijn voor het waterschap een voorliggende waterkering. De verplichting tot instandhouding van het minimaal aanwezige profiel van de waterkering ligt bij de gemeente Rotterdam. Wij zullen de gemeente hier uiteraard aan houden. De primaire waterkering van de Nieuwe Maas in het gebied is gesitueerd achter het gebied van De Eschpolder.
Polder de Esch maakt deel van het Natuurnetwerk Nederland. In dit netwerk worden bestaande en nieuwe natuurgebieden verbonden. De Eschpolder wordt op de Natuurkaart Rotterdam uit 2014 aangeduid als Natuurparel: “één van de unieke plekken in en nabij de stad. Hier is sprake van een stapeling van waarden: uniek milieu, grote soortenrijkdom, hoge cultuurhistorische waarde, grote belevingswaarde en educatieve waarde”. Voor het brug alternatief is het noodzakelijk dit gebied deels af te graven om de scheepvaart te kunnen blijven faciliteren. Daarnaast zullen de brug en de toegangswegen voor versnippering van natuur zorgen. Bij de dieren zijn de vogels het best vertegenwoordigd in het gebied, met 88 soorten (waaronder 13 gevoelige, kwetsbare of bedreigde soorten), gevolgd door de insecten met ruim 50 soorten.
Natuurgebied dat wordt aangetast moet elders worden gecompenseerd. Iedere natuurliefhebber begrijpt dat oud bos zich niet makkelijk laat vervangen door nieuw bos elders. Zo kan het tot 100 jaar duren voordat een eikenboom dezelfde omvang bereikt als de omgezaagde eikenboom. Kraamkolonies en insecten rijkdom verhuizen niet mee; een jonge boom heeft niet hetzelfde holte aanbod voor vogels en vleermuizen als een oude boom. Een ecosysteem kan niet zomaar gecompenseerd worden. Ook is het niet gezegd dat de aanleg van nieuwe natuur slaagt en kan dit eveneens hoge kosten met zich meebrengen.
Het natuurgebied is ook van belang voor het water dat zij opvangt. De natuur vangt gedurende natte periodes water op, die zij weer kan afgeven in droge periodes, zodat flora en fauna kunnen overleven. Bij hevige regenval is het zeker voor steden belangrijk voor wateropvang onbebouwde ruimte te hebben. Bij hevige regenval helpt een bos mee aan het voorkomen van wateroverlast en eventueel hiermee samenhangende riool overloop, doordat bladeren het neerkomen van regen op de aarde vertragen.
Wij staan voor een allesomvattende aanpak: één waarbij klimaat(adaptatie)plannen gecombineerd worden met maatregelen voor behoud en herstel van biodiversiteit. Zo kunnen we genieten van meer water, natuur en een fijnere en schonere woonomgeving, ook in De Esch.
Bronnen:
https://indebuurt.nl/rotterdam/nieuws/een-derde-stadsbrug-tussen-noord-en-zuid-gemeente-rotterdam-wil-het~259749/
https://oeververbindingen.nl/app/uploads/MIRT_rapport-inpassing-oeververbinding.pdf
https://www.schielandendekrimpenerwaard.nl/documents/7106/Legger_VWK_Rivium__de_Esch__DWL-terrein.pdf
Ontwikkelingsmogelijkheden getijdennatuur Rotterdam, 20 maart 2017, p. 16