Speerpunt 6 - Droge voeten, natte palen


Subsidies voor natuur­lijke water­berging en voorkomen van funde­rings­pro­blemen

Speerpunt 6 - Droge voeten, natte palen. Subsidies van het waterschap zorgen voor natuurlijke waterberging en gaan funderingsproblemen te lijf.

Nederland wordt wereldwijd geroemd omdat we ons laaggelegen land zo goed beschermen tegen wateroverlast. Door klimaatverandering wordt dat wel steeds moeilijker: de zeespiegel stijgt, rivierstanden worden onvoorspelbaarder, en er zijn vaker hoosbuien. En niet alleen teveel water, maar ook te weinig water levert problemen op. Door klimaatverandering zijn er lange periodes met droogte, waarbij de natuur onvoldoende water krijgt en dijken kwetsbaar worden doordat ze gaan scheuren.

De Partij voor de Dieren wil inzetten op oplossingen die hevige regenval kunnen opvangen, zodat er tijdens droge periodes genoeg water beschikbaar is voor plant en dier:

  • Voor het afvoeren van de toenemende hoeveelheden rivier- en regenwater zet het waterschap in op het bovenstrooms vasthouden van water, het kronkelen (meanderen) van beken en het verbreden van rivierbeddingen. Langer vasthouden van water heeft voorrang boven versneld afvoeren.

  • Het waterschap legt actief waterbergingen aan. Deze waterbergingen krijgen tevens een natuurfunctie en bevatten voldoende vluchtheuvels voor dieren.

  • Het waterschap biedt subsidiemogelijkheden voor grondeigenaren die maatregelen nemen om de sponswerking van de bodem te verbeteren. Hiervoor is organische stof zoals levende wortels of oud organisch materiaal in de bodem nodig. Deze trekken dieren zoals wormen, kevers en mollen aan. Door gangen te graven, zorgen zij voor de vrije ruimte die nodig is voor sponswerking.

  • Er wordt gewerkt aan groene zones in steden die dienen als waterbuffer om overtollig regenwater afkomstig van hoosbuien op te vangen.

De Partij voor de Dieren wil dat het waterschap verder kijkt dan het huidige Hoogwaterbeschermingsprogramma.

  • Het waterschap werkt mee aan experimenten om bomen en planten in te zetten voor de waterveiligheid. Vegetatie aan de voet van de dijk kan onder andere golven dempen, stroming verminderen, de bodem stabiliseren en de natuurwaarde verhogen.

  • Bij het versterken van waterkeringen wordt geïnvesteerd in groene dijken met duurzaam beheer en lage onderhoudskosten. Bloem- en kruidenrijke dijken, waar weinig gemaaid wordt en waar meststoffen geweerd worden, zijn voordelig voor zowel biodiversiteit als stevigheid van de dijk.

  • Het waterschap hanteert een streng ‘nee, tenzij’ beleid met betrekking tot demontabele keringen ter vervanging van dijken. Het onder tijdsdruk opbouwen van zo’n kering vergt veel van de organisatie, brengt veiligheidsrisico’s met zich mee, en is daarnaast vervuilend door het transport dat ervoor nodig is.

Peilbesluiten die ervoor zorgen dat het waterpeil onnatuurlijk laag wordt gehouden - zodat intensieve landbouw mogelijk blijft en laag gelegen bebouwd gebied droog blijft - zorgen op andere plekken voor funderingsproblemen. Het waterschap stemt peilbesluiten af op het tegengaan van funderingsproblemen in bestaande woonkernen, zoals Oud-Hillegersberg in Rotterdam.