Speerpunt 7 - Iedereen doet mee


Het water­schap is een afspie­geling van onze super­di­verse bevolking

Speerpunt 7 - Iedereen doet mee. Het waterschap als inclusieve organisatie is een afspiegeling van onze superdiverse bevolking.

Ons waterschap heeft een superdiverse bevolking. In Rotterdam leven meer dan 170 nationaliteiten en ook andere woonkernen in het gebied zijn een mix van mensen met achtergronden uit alle windstreken. Die verscheidenheid is prachtig om te zien en bovendien biedt het ook een aanknopingspunt voor het personeelsbeleid van het waterschap. We zien graag dat het personeelsbeleid wordt afgestemd op (demografische) ontwikkelingen in de samenleving.

Wij vinden het belangrijk dat publieke organisaties zorgen voor een goede afspiegeling van de inwoners op de eigen werkvloer. In de eerste plaats heeft een goede afspiegeling een intrinsiek belang, omdat een ieder in Nederland een gelijke kans moet krijgen voor een uitdagende functie bij publieke organisaties. Daarnaast versterkt dit het vertrouwen in de instituties die ervoor zijn opgericht het algemeen belang te dienen, omdat mensen zich herkennen in de functionarissen die het werk uitvoeren. Dat geldt des te meer voor het openbaar bestuur, zoals de waterschappen.

Afspiegeling op de werkvloer gaat ook over rechtvaardigheid. Sommige groepen in de samenleving lopen tegen onzichtbare muren op, waardoor ze niet terechtkomen op de plekken waar ze voor zijn opgeleid of ambitie voor hebben. Helaas is institutioneel racisme en discriminatie op de arbeidsmarkt soms een grauwe realiteit voor bijvoorbeeld personen met een migratiegeschiedenis, personen van kleur, vrouwen, LHBTQIA+’ers of personen met een fysieke beperking. Dit betekent dat ze geen eerlijke kans hebben gekregen om te solliciteren op een functie waar ze wel gekwalificeerd voor zijn. Deze oneerlijkheid moet de wereld uit.

Publieke organisaties moeten rechtvaardig personeelsbeleid nastreven, met gelijke én eerlijke kansen voor iedereen. Uiteindelijk is dat ook in het belang van die organisaties, zoals het waterschap. Een (te) eenzijdige samenstelling van de werkvloer kan leiden tot kennislacunes, blinde vlekken of tunnelvisie. Mensen die voor wat betreft achtergrondkenmerken veel op elkaar lijken, brengen mogelijk minder nieuwe inzichten naar voren waar een organisatie als het waterschap een toekomst op kan bouwen. Dit is zeker het geval als je werknemers óók beschouwt als de ogen en oren van de samenleving, die daarmee de ‘straat’ een plek kunnen geven in het beleid. Culturele pluriformiteit in de organisatie leidt tot nieuwe wijsheden. Kortom, superdiversiteit is rijkdom.

Een afspiegeling is pas goed als onze inwoners in alle lagen van de waterschapsorganisatie gelijkwaardig vertegenwoordigd zijn. Dat geldt ook voor de organisaties waar het waterschap bestuurlijke relaties mee onderhoudt, bijvoorbeeld de gemeenschappelijke regelingen. Het waterschap denkt in haar keuzes voor goede afspiegeling ook na over toekomstige generaties, bijvoorbeeld door het aanstellen van een jeugdbestuurder en het verzorgen van lessen op scholen.

En inclusief personeelsbeleid gaat verder. Vergaderlocaties zijn toegankelijk voor personen met een beperking; verloven voor ouderschap en transitie worden uitgebreid dan wel vastgelegd. Het welzijn van werknemers van het waterschap is topprioriteit.

Met gericht personeelsbeleid hopen wij dat een betere afspiegeling op de werkvloer mogelijk wordt. Hierdoor vloeit kennis terug naar de samenleving. Maar uiteindelijk willen wij leven in een wereld waarin afkomst of achtergrond in het personeelsbeleid er niet toe doet. Om daartoe een eerste stap te zetten, zien wij graag dat het waterschap anoniem solliciteren mogelijk maakt.