Speerpunt 8 - How low can you go?
Het waterschap verzet zich tegen de ontwikkeling van het Vijfde Dorp in de Zuidplaspolder, het laagste punt van Nederland.
Speerpunt 8 - How low can you go? Het waterschap verzet zich tegen de ontwikkeling van het Vijfde Dorp in de Zuidplaspolder, het laagste punt van Nederland.
De Partij voor de Dieren vindt het belangrijk dat het waterschap gemeenten en provincies wijst op de grote risico’s van nieuwe bebouwing op kwetsbare plekken zoals op dijken, in uiterwaarden en in diepe polders.
Het waterschap verzet zich daarom tegen de komst van het Vijfde Dorp in de Zuidplaspolder, het laagste punt van Nederland, ruim 6 meter onder NAP. Jaarlijks zakt de veenbodem. Tot eerder dit jaar zakte het waterpeil mee met deze daling. Landbouw kon zo op de gebruikelijke manier doorgang vinden. In 2022 is besloten dat deze situatie niet langer houdbaar is. Door de bodemdaling borrelt zilt grondwater op en vervuilt sloten. In een deel van het gebied zal het waterpeil daarom niet langer mee zakken.
Onze omgang met het bodem- en watersysteem heeft gevolgen voor de vitaliteit, het incasseringsvermogen en de draagkracht van het systeem. Overbelasting is het gevolg van aanpassing aan wensen van ruimtegebruikers. Ook bewoning vraagt om het onnatuurlijk laag houden van de grondwaterstanden. Wij vinden het uiteraard van belang dat de huidige bewoners hier goed kunnen blijven wonen, maar waar deze gebruiksfuncties er nog niet zijn, willen wij dat deze zo goed mogelijk afgestemd zijn op de mogelijkheden en onmogelijkheden van het bodem- en watersysteem en de draagkracht daarvan. Gezien de huidige opgave om woningen te realiseren, zouden we wel mee kunnen denken over tijdelijke woningbouw.
In het huidige coalitieakkoord van de regering staat opgenomen dat water en bodem sturend gaan zijn in de ruimtelijke ordening. Minister Harbers stuurde hierover een brief aan de Tweede Kamer. Hierin staat dat 5% tot 10% van diepe polders voor waterberging gereserveerd zal worden, bij voorkeur de diepste delen, omdat hiermee wateroverlast als gevolg van aanhoudende regenval of piekbuien voorkomen kan worden. In deze Kamerbrief staat ook: “Hier is geen nieuwe bebouwing toegestaan, tenzij het niet ten koste gaat van het waterbergend vermogen.”
De Partij voor de Dieren kiest voor het aanhouden van het hoogste percentage (10%) voor waterberging en voor het zo snel mogelijk maken van klimaatbestendige keuzes. Wij sluiten hierbij aan bij verschillende adviezen:
Nationale Omgevings Visie (NOVI): “Bij ruimtelijke (her)ontwikkelingen wordt voorkomen dat het risico op schade en slachtoffers door overstromingen of extreem weer toeneemt, voor zover redelijkerwijs mogelijk”
Deltacommissaris: Om langetermijneffecten van verdroging, verzilting en bodemdaling te voorkomen is het noodzakelijk om verdere (grond) waterpeilverlaging onder andere als gevolg van woningbouw, te voorkomen.
Bronnen:
- Brief Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat 25-11-2022: Water en Bodem sturend
- We stellen opgaven centraal - Ontwerp NOVI (novistukken.nl)
- Kernpuntenverslag wetenschappelijke reviewcommissie kamerbrief Water-Bodem-Sturend