Inzet van nieuw beschikbare maat­re­gelen voor het verwij­deren van PFAS uit opper­vlak­te­water


Hoofd­in­­diener: Partij voor de Dieren. Mede-indiener: JOU.

Indiendatum: 29 jan. 2025

Schriftelijke vragen aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden ter schriftelijke beantwoording conform artikel 37 van het Reglement van Orde van het algemeen bestuur

Betreft: Inzet van nieuw beschikbare maatregelen voor het verwijderen van PFAS uit oppervlaktewater

29 januari 2025

Geacht college,

Voor de waterkwaliteitsrapportage 2023 van Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard (HHSK) is – naar aanleiding van bewijs voor PFAS verontreinigende stoffen in de bodem en het water elders in Nederland - PFAS toegevoegd als onderwerp in de rapportage[1]. Helaas bleek dat ook binnen het gebied van het HHSK “overal PFAS-stoffen aanwezig zijn en dat de risicogrenswaarden honderden tot duizenden keren overschreden worden.” Als gevolg hiervan werd voor het Kralings Zwembad door de provincie een negatief zwemadvies ingesteld. 

HHSK heeft op andere zwemlocaties en rond plaatsen met hoge PFAS-concentraties extra gemeten en op andere zwemlocaties zijn ook verhoogde waarden gevonden. Nog iedere zomer wordt hier door duizenden kinderen en volwassenen in gezwommen. 

In het afgelopen jaar heeft de Verenigde Vergadering zich via een toezegging en een behaalde motie vreemd over dit onderwerp uitgesproken vóór dringende communicatie richting het Rijk om sterk aan te dringen op een totaalverbod op PFAS in Nederland en Europa en de mogelijkheden binnen HHSK te inventariseren die bij kunnen dragen aan een stop op de toename van PFAS in onze wateren. 

Echter, inmiddels wordt duidelijk dat ook maatregelen beschikbaar komen om PFAS uit het water te verwijderen. Zo wordt op verschillende plaatsen getest met de inzet van (industriële) hennep en zijn de resultaten positief.[2] Uiteraard zouden wij ook binnen HHSK gebied zo snel mogelijk – al was het maar op kleine schaal – gaan testen met de inzet van nieuw beschikbare methoden. Wij leggen daarom graag de volgende vragen aan u voor: 

  1. Is HHSK op de hoogte van deze en andere beschikbare methoden om PFAS uit oppervlaktewater te verwijderen?  

  2. Kunt u ons een overzicht geven van de methoden die u op dit moment in beeld heeft? En hoe u hier tegenaan kijkt?  

  3. Naar aanleiding van schriftelijke vragen gesteld aan het college van de gemeente Rotterdam weten wij dat deze gemeente contact opneemt met de gemeenten van Antwerpen en Dordrecht en de Universiteit Gent om zich beter te laten informeren en te onderzoeken welke kansen er liggen om hennep in te zetten als maatregel. De gemeente is hierover ook in gesprek met de provincie Zuid-Holland. Is HHSK ook betrokken bij deze gesprekken?  

  4. Wij verbazen ons erover dat HHSK niet genoemd wordt als specifieke samenwerkingspartner waar het gaat om zo’n urgent onderwerp dat direct raakt aan het werk en het gebied van HHSK. Wanneer HHSK betrokken is bij bovengenoemde gesprekken, welke rol speelt zij hier dan in? Is dit de rol van adviseur? En zo niet, welke rol dan?  

  5. Hoe kijkt het college aan tegen de rol van HHSK in deze? Wil het college graag de rol van adviseur vervullen?  

  6. Werkt het college aan een strategie voor de inzet van maatregelen om PFAS uit oppervlaktewater te verwijderen? En zo niet, waarom niet? 

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Linda Jansen, Partij voor de Dieren
Jet Valk, JOU
 

Interessant voor jou

Het AB is belangrijker dan het AD

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer