Spreek­tekst bij bespreking Kosten­toe­deling 2024 (Kosten­toe­de­lings­ver­or­dening)


Uitge­sproken in de verga­dering van de commissie AZM op 7 september 2023

7 september 2023

Voorzitter,

We hebben de nieuwe verordening bekeken. Herijking van de kostentoedeling is periodiek nodig omdat de wet dat voorschrijft. De nieuwe toedeling van kosten is vrij beleidsarm, de mutatie van 53% naar 52% verandert de percentages enigszins. Die mutatie was een wens uit het coalitieakkoord en is door het college doorgevoerd.

Het is ons niet duidelijk of de mutatie naar 52% een ambshalve wijziging is of dat in de ter inzage gelegde versie van de verordening al sprake was van het nieuwe solidariteitsdeel. Terinzagelegging begon namelijk al weken voorafgaand aan bespreking van het coalitieakkoord en installatie van het nieuwe college. Graag een toelichting.

Voorzitter, Partij voor de Dieren wil dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen. We staan voor herverdeling. Eigenaren hebben in de regel meer te makken dan niet-eigenaren, zo heeft de eigenaar van een woning vaak meer te besteden dan de huurder van een woning. In dat licht vinden we de toedeling van kosten aan ingezetenen veel te hoog. We snappen de gedachte dat zo’n 1700 inwoners per vierkante kilometer het billijkt om 52% toe te delen, meer dan de geëigende bandbreedte, maar we zijn het er niet mee eens. En dat is om reden van betaalbaarheid en, juist, solidariteit. We moeten het begrip namelijk niet misbruiken. Een solidariteitsbijdrage die het grootste deel van de kosten voor ons watersysteembeheer omvat, is natuurlijk geen solidariteit meer. Het hoogheemraadschap steunt op onze ingezetenen als zij een dergelijk percentage – 52% – in rekening brengt.

Daarbij komt dat het onze ingezetenen momenteel tot aan de lippen staat. Mensen hebben geen geld meer om eten te kopen. Het Rode Kruis stuurde vorige week een brandbrief naar het Rotterdamse college van B&W over hongersnood in deze stad. Hoewel er kwijtschelding bestaat voor de watersysteemheffing en wegenheffing, zijn er ook genoeg werkende armen. Mensen met een baan maar die toch in de rij van de voedselbank staan. Dus behalve omwille van herverdeling, is een verlaagde solidariteitsbijdrage ook armoedebestrijding.

Elk procentpunt in de solidariteitsbijdrage staat voor €2,30. Per amendement zullen we voorstellen om die bijdrage terug te brengen tot 41%, binnen de wettelijke marge. Die 25 euro die hardwerkende, armlastige ingezetenen daarmee besparen kunnen ze aanwenden voor noodzakelijke uitgaven. Hardwerkende maar vaker dan niet goedboerende eigenaren van onroerend goed pakken vervolgens met veel plezier de rekening op. Solidariteit.

Voorzitter, een tweede punt. We kijken alvast vooruit naar 2025. De methode van Delfland gaat deels op de schop in het toedelen van kosten voor de categorieën gebouwd, ongebouwd en natuurterreinen. Maar er zijn ook nieuwe mogelijkheden voor tariefdifferentiatie. We vragen de portefeuillehouder om het profijtbeginsel in de nieuwe kostentoedeling per 2025 maximaal toe te passen. Dat betekent dat we willen dat het college duidelijk afweegt hoe zij gaat differentiëren tussen woningen en niet-woningen en of zij extra verzwaring van lasten in rekening brengt bij hen die baat hebben bij wateraanvoerprojecten, zover daar bij ons sprake van is. Ook willen we dat bestaande keuzes ten aanzien van al dan niet toepassen van tariefdifferentiatie kritisch tegen het licht worden gehouden. Dit is het logische moment.

We zien graag dat de portefeuillehouder voorafgaand aan de totstandkoming van de kostentoedeling per 2025 motiveert waarom het college tot haar keuzes is gekomen en hoe het profijtbeginsel daarin landt. Ook zien we graag dat de verenigde vergadering voorafgaand aan terinzagelegging in de gelegenheid wordt gesteld wensen en bedenkingen mee te geven aan die concept-verordening. Graag een toezegging.

Tot slot wordt het per 2025 makkelijker om belastingopbrengsten aan te wenden voor zaken als klimaatadaptatie of energietransitie. Goeie zaak van de wetgever om dit onder de reikwijdte van watersysteembeheer te scharen. We zien graag dat de portefeuillehouder hier goed gebruik van gaat maken en we willen nagaan hoe hij dat gaat doen. Graag een reflectie van het college.

Tot zover, voorzitter.

--

De vergaderstukken en de bijdrage zijn hier[1] te vinden op de website van het hoogheemraadschap.

[1] https://hhsk.bestuurlijkeinformatie.nl/Agenda/Index/5d3efc4b-efcb-4c42-a470-d2aa4d2b8ebb

Interessant voor jou

Bijdrage: Spreektekst bij bespreking Coalitieakkoord 2023-2027

Lees verder

Spreek­tekst bij de bespreking over de Begroting 2024 (beleidsvelden: Algemene Zaken en Middelen)

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer