Natuur­vrien­de­lijke oevers en de Ecokleu­ren­koers


Indiendatum: 17 apr. 2023

Schriftelijke vragen aan het college van dijkgraaf en hoogheemraden conform artikel 37 van het Reglement van Orde van het algemeen bestuur

Betreft: Natuurvriendelijke oevers en de Ecokleurenkoers

Rotterdam, 17 april 2023

Geacht college,

"Veel waterplanten hebben een zuiverende werking. Ze zijn behalve mooi om te zien dus ook goed voor de waterkwaliteit."(1) "....Brede oevers hebben naast een waterafvoerende en waterbergende functie ook een ecologische functie. In de verschillende waterdieptes groeien en leven namelijk verschillende waterdiertjes en plantjes. De wortels van planten houden de oevergrond goed vast. Het riet reinigt ook nog eens het water, zodat bijvoorbeeld algen minder kans krijgen. Ook zorgen de planten voor een ideaal leefgebied voor diverse dieren. De beschikbaarheid van beschutting en voedsel maken het tot een plek met goede broedmogelijkheden voor vogels, zoals de karekiet. Ook vlinders, kleine zoogdieren, insecten en libellen vinden er een plekje en in het water zijn kikkers en vissen te vinden."(2)

Partij voor de Dieren streeft ernaar waar mogelijk natuurvriendelijke oevers te realiseren. Wij hebben hierover de volgende vragen.

1. Heeft het hoogheemraadschap een overzicht van natuurvriendelijke oevers in haar gebied?

2. Wordt de subsidieregeling van het hoogheemraadschap voor natuurvriendelijke oevers jaarlijks maximaal benut?

3. Op welke manier wordt de aanleg van natuurvriendelijke oevers door anderen dan particulieren en bedrijven gestimuleerd?

4. Hoe is het contact met beheerders van natuurvriendelijke oevers?

5. Is er een netwerk van beheerders van natuurvriendelijke oevers?

6. Vervullen beheerders van natuurvriendelijke oevers een rol in de communicatie over (de functie van) natuurvriendelijke oevers?

7. Vanaf wanneer geldt algemene regel 26 van de Keur en is deze ook van toepassing op natuurvriendelijke oevers die voor deze datum zijn aangelegd? Zo ja, is hierover gecommuniceerd met de beheerders?

Natuurvriendelijke oevers kunnen door initiatiefnemers zonder vergunning worden aangelegd door gebruikmaking van algemene regel 26 van de Keur(3). Daarvoor moet een melding bij het hoogheemraadschap worden gedaan. Wij kennen een casus waarin dat is gebeurd, namelijk in 2018 in het geval van de eigenaar van kadastraal perceel ODK04B3747 in gemeente Krimpenerwaard. Voornoemd perceel ligt aan de Oudelandseweg en wordt begrensd door een watergang. Het perceel was destijds in eigendom van provincie Zuid-Holland, thans eigendom van een stichting (Stichting Natuurrijk) die zich inzet voor natuurontwikkeling. Gebruikmaking van algemene regel 26 houdt vermoedelijk verband met uitvoering van de natuurdoelen die de provincie destijds voor ogen had en ook is doorgelegd bij de verkoop van het perceel aan voornoemde stichting. De oever van het perceel is volgens aanvraag omgezet naar het type ‘flauwtalud’, hetgeen aanplant van soortenrijkdom tot in het water mogelijk maakt. We hebben schetsontwerpen voor de oever toegevoegd aan deze schriftelijke vragen, afkomstig uit de melding van de provincie aan het hoogheemraadschap over het voornemen tot aanleg van een natuurvriendelijke oever. We hebben tevens een afbeelding van de natuurvriendelijke oever toegevoegd, ter illustratie van de soortenrijkdom die er te vinden is.

De huidige eigenaar van perceel ODK04B3747 werd evenwel eind vorig jaar opgeschrikt door een last onder dwangsom vanuit het hoogheemraadschap met als inzet om begroeiing uit de sloot weg te halen waar de natuurvriendelijke oever is aangelegd. Het hoogheemraadschap rechtvaardigt de beslissing door te wijzen op de kleur ‘blauw’ die zij toebedeelt aan de watergang. Een blauwe watergang behoeft meer onderhoud dan gele of groene watergangen, omwille van de aan- en afvoer van water. Kleurcodering volgens het hoogheemraadschap is beleid uit 2009 en gaat door als Ecokleurenkoers(4). Inmiddels is de oever van het perceel afdoende aangepast naar de wens van het hoogheemraadschap, hetgeen afkalving van bestaande natuurwaarden inhoudt.

We vinden het lastig te rijmen dat door het hoogheemraadschap voor een watergang enerzijds vrijstelling wordt verleend zonder vergunning een natuurvriendelijke oever aan te leggen en anderzijds de eigenaar van deze oever wordt gedwongen beplanting weer weg te halen omwille van andere functies. Het zou wat ons betreft logisch zijn om watergangen met natuurvriendelijke oever aan te duiden als groene watergang, zodat de ecologische functie consistent wordt doorgevoerd in de twee beleidslijnen.

8. Voor wat voor type watergang is de melding over aanleg van een natuurvriendelijke oever op kadastraal perceel ODK04B3747 gedaan? Gaat het hier om een hoofdwatergang of overige watergang?

9. Hoe komt u tot de afweging een bepaalde watergang te duiden als blauw of groen, dan wel geel?

10. Zijn natuurvriendelijke oevers terug te zien in de legger voor watersystemen? Is tevens terug te zien welke kleur volgens systematiek van de Ecokleurenkoers geldt voor onderhavige watersystemen?

11. Hoe kan het dat een watergang wordt geduid met de kleur ‘blauw’ (= minder natuur) én dat er een natuurvriendelijke oever kan worden aangelegd (= meer natuur) op een en dezelfde locatie? Hoe verenigt u deze twee beleidslijnen?

12. Bent u bereid onze suggestie ter harte te nemen watergangen met natuurvriendelijke oever te duiden met de kleur groen, om zo consistent beleid te voeren? Indien nee, waarom niet?

Wij zien uw beantwoording met belangstelling tegemoet.

(1) https://www.hdsr.nl/werk/werke...
(2) https://scheldestromen.nl/natu...
(3) https://www.schielandendekrimp...
(4) https://lokaleregelgeving.over...

Indiendatum: 17 apr. 2023
Antwoorddatum: 9 mei 2023

Klik hier voor de beantwoording van onze vragen door de dijkgraaf en hoogheemraden op de website van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.

Wij staan voor:

Interessant voor jou

Dempen van sloten voor behoud mestplaatsingsruimte

Lees verder

Verbod op hengelen nabij voorzieningen voor vismigratie

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer